Ecografie

Este o metoda imagistica de diagnostic, ce consta in folosirea unui ecograf cu un mic transductor si gel, prin care corpul este expus la unde acustice,  reflectate de structurile tesuturilor, ecourile rezultate fiind transformate in imagini. Principiul metodei isi are originea in cel al sonarelor marine: un obiect atins de o unda sonora produce un ecou, a carui procesare face posibila detectarea profunzimii, formei, marimii, consistentei. In medicina, ecourile sunt folosite la caracterizarea organelor, vaselor, tesuturilor, sau a structurilor anormale de tipul tumorilor. La fel, metoda Doppler detecteaza ecourile emise de celulele sangvine in miscare, facand posibila detectia directiei si vitezei de deplasare a lor, transpuse dupa algoritmi speciali, in grafice sau culori.

Ultrasonografia este nedureroasa, sigura, si nu este nociva, deoarece nu foloseste radiatii ionizante (raze X), motiv pentru care poate fi folosita repetat si la copii si femei insarcinate. Intrucat imaginile recoltate sunt in timp real, metoda poate arata anatomia/structura organelor sau structurilor examinate, de asemenea fluxul sangvin din organe sau vasele sangvine (analiza hemodinamica) dar si aspectul functional al unor structuri.

Ecografia este o metoda imagistica neinvaziva, de diagnostic sau control postterapeutic.

Nu este daunatoare sanatatii, iar limitele sunt legate partial de examinarea structurilor aflate profund fata  de oase sau organe cu continut aeric (intestine, stomac, plaman) ori la persoane extrem de corpolente.

Acuratetea investigatiei este foarte dependenta de examinator, in maini experimentate, metoda fiind extrem de performanta, putand de asemenea sa fie folosita si in diagnosticul urgentelor medico-chirurgicale.

Ecografia permite diagnosticul cu precizie al unor afectiuni, stadializarea lor, in functie de aceasta putand fi ales cel mai potrivit tratament.

In cazul unui control la pacienti asimptomatici, permite diagnosticul precoce al unor boli incipiente, fara expresie clinica, motiv pentru care sunt utile investigatiile periodice, de screening, la persoane sanatoase.

Intotdeauna, ecografia in scara gri, este asociata cu aprecierea Doppler a vascularizatiei organelor sau tumorilor examinate.

Ecografia poate fi folosita pentru diagnosticul unor malformatii congenitale, al bolilor acute sau cronice, a cancerului, inflamatiilor, vascularizatiei, pentru aprecierea evolutiei sarcinii, pentru excluderea unor boli cu simptome asemanatoare, pentru controlul postterapeutic sau postoperator.

Ecografia abdomino-pelvina analizeaza organele si structurile intraabdominale: ficat, colecist si cai biliare, retroperitoneu, pancreas, rinichi, lojele suprarenale, splina, vezica urinara, uter, ovare, prostata (la nevoie, cu calcularea rezidului vezical – RVU), ganglioni, partial structuri gastro-intestinale, perete abdominal, vase sanguine.

Ecografia de parti moi se adreseasa structurilor superficiale: tiroida, regiune cervicala, san si axile, testicule, ganglioni, glande salivare, orbite, muschi.

Ecografia in tulburarile de dinamica sexuala masculina. Cauzele disfunctiei erectile pot fi multiple: factori psihologici, boli cardio-vasculare, ateroscleroza, diabet, obezitate, boala Peyronie, medicamente, complicatii postoperatorii, postradioterapie, fumat excesiv, consum de substante toxice, tulburari hormonale, boli neurologice, insuficienta renala sau hepatica severa, traumatisme, tumori compresive. Ecografia Doppler poate exclude unele dintre acestea, confirmand cazurile de disfunctii de cauze vasculare (insuficienta venoasa, arteriogena, mixta), sau excluzandu-le, permitand orientarea spre alt tip de abordare terapeutica.

Ecografia toracica poate aduce date despre formatiunile superficiale, in contact cu peretele toracic, putand caracteriza structura, vascularizatia unor tumori sau zone de condensare pneumonica, dar si colectiile pleurale.

Ecografia vasculara (Doppler) caracterizeaza morfologia vaselor, depisteaza depunerile de coloesterol (ateroame) sau tromboze/coaguli sangvini, apreciaza tipul vascularizatiei, clasifica gradul de stenoza sau insuficienta. Pot fi analizate arterele sau venele. Examinarea Doppler arteriala poate analiza vasele de irigatie a creierului (carotido-vertebrale), vasele membrelor superioare sau inferioare, cele intraabdomino-pelvine (vase hepatice, renale, aorta si ramurile sale). Examinarea Doppler venos apreciaza in principa vascularizatia membrelor inferioare, putand diagnostica insuficienta venoasa, trombozele sau tromboflebita . Pentru acestea sunt folosite toate variantele de ecogafie Doppler, inclusiv pentru depistarea fluxurilor foarte lente: color, pulsata, duplex, triplex, power Doppler, Dopler directional.

Analiza arterelor carotide sau a membrelor inferioare poate depista o predispozitie pentru acidente vasculare cerebrala – AVC sau a arteriopatiei obliterante. Ecografia Doppler renala poate depista o cauza de hipertensiune arteriala.

Ecografia de sold. Apreciaza la nou nascuti de pana la varsta de 6 luni, tulburarile de dezvoltare (displazia de sold), sangerari sau colectii lichidiene intramusculare sau intraarticulare, eventuale tumori.

Ecografie articulara si musculo-scheletala. Folosita pentru determinarea colectiilor intrarticulare, leziunilor de ligamente sau tendoane, caz in care trebuie completata cu examinare prin rezonanta magnetica (RM).

Detectarea microcalcifierilor

Printr-o tehnica ecografica inovativa, pot fi depistate microcalcifieri intratumorale, ceea imbunatateste caracterizarea nodulilor de exemplu mamari sau tiroidieni, si diagnosticul final.

Elastografie

Dr. Gratian BOTIS

Dr. Gratian BOTIS

Majoritatea tumorilor maligne/canceroase sunt mai rigide comparativ cu tesutul in care se dezvolta. Sonoelastografia completeaza ecografia conventionala, cu informatii privind elasticitatea tesuturilor, ajutand la cresterea certitudinii diferentierii intre tumori maligne si benigne. Tumorile cu rigitate crescuta pledeaza cel mai frecvent inspre malignitate. Aceasta caracteristica nu poate fi apreciata prin alte metode imagistice asemenea radiografiei, ecografie conventionale, computer tomografiei (CT) sau rezonantei magnetice (RM).

Asocierea tuturor tehnicilor ecografice (conventional, Doppler, elastografie, depistarea microcalcifierilor) creste certitudinea diferentierii intre malign si benign, si poate scadea numarul punctiilor biopsice sau citologice.

Metoda poate fi folosita pentru tiroida, san, prostata, parti moi, ovare.

Ecografia cu substanta de contrast. CEUS (contrast enhanced ultrasound) este o varianta de ecografie armonica, prin care se apreciaza tipul de vascularizatie si modelul de incarcare cu agent de contrast neiodat. Substanta de contrast administrata intravenos este constituita din microbule din gaz special, cu un invelis lipidic, de dimensiuni foarte mici, capabile sa traverseze vasele capilare fara a fi distruse. In zona examinata, aceste bule, fiind elastice, reverbereaza si emit ecouri repetate, ce amplifica vizualizarea vascularizatiei. Comportamentul substantei de contrast iv da date despre vascularizatia organelor, tumorilor, malformatiilor vasculare, inflamatiilor.

Ecografia 3D / 4D este folosita in obstetrica-ginecologie pentru aprecierea fatului, iar uneori poate fi utila in celelalte tipuri de examinari, pentru caracterizarea localizarii spatiale a tumorilor sau diverselor patologii.

Ecografie endocavitara

Foloseste un transductor special ce permite aprecierea cu rezolutie superioara a uterului, ovarelor, prostatei, rectului si pelvisului inferior.

Histerosalpingografie ecografica. HSG este o tehnica  ce permite aprecierea permeabilitatii uterului si trompelor uterine, fara folosirea de raze X (deci neiradianta), fara substante de contrast iodate. Foloseste substanta de contrast ultrasonografica.

Punctii biopsie sau aspiratie ecoghidata. Pentru un diagnostic microscopic cert al tipului de nodul/tumora, trebuie extras un fragment de tesut intratumoral (punctie biopsie – PB) sau celule intratumorale (punctie citologica, aspirativa cu ac fin – PAF). In caz de benignitate, aceasta poate duce la evitarea unei interventii chirurgicale. Optarea pentru biopsie sau aspiratie citologica se face in functie de aspectul sugerat de celelalte tehnici imagistice: ecografie clasica, elastografie, radiografie, etc. Metoda consta in introducerea intratumorala a unui ac, sub control ecografic, si recoltarea unor celule sau mici fragmente de tesut, care apoi sunt pregatite pentru a fi examinate microscopic. Tehnica este minim invaziva, si permite recoltarea de celule din noduli mici, infraclinici, fara simptome. Prin punctie pot fi aspirate pentru analiza, colectii lichidiene din orice zona accesibila ecografic, de exemplu pleurale, intraabdominale, abcese, chiste. Interventiile se fac dupa o anestezie locala, tegumentara si pe traiectul planificat al acului, dar sunt contraindicate la pacienti cu tulburari de coagulare, sau cu tratament cu anticoagulante, cazuri in care aceasta medicatie trebuie intrerupta cu pana la 7 zile inainte.

Complicatiile pot fi durere, echimoze sau hematoame, reactii vaso-vagale, iar altele depind de zona investigata – pneumotorace, mici fistule.

Examinari particulare sunt fi cele ale sistemului nervos central la nou nascuti, ecografia pediatrica.

Pregatirea pentru ecografie este necesara in cazul ecografiei abdominale, unde pacientul nu trebuie sa consume decat lichide, incepand cu 6 ore inainte de investigatie. Pentru examinarea pelvisului, este indicata prezentarea pacientului cu vezica urinara plina. Pacientii cu dispepsii, balonare, constipatie, pot lua in prealabil medicamente care sa reduca gazele intestinale.

Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.